Denna paj passar alla! Pajen har en krispig pajbotten och en krämig fyllning, precis som jag tycker en paj ska vara! Receptet är för en paj till 3-4 personer.
Pajskal:
1 pkt kikärtor (244 g avrunnen vikt). Spara kikärtsspadet!
3 msk maizena
0,5 msk psylliumhusk
1 tsk salt
2 msk smör eller neutral kokosolja
Tofustanning:
400 g fast tofu
0,75 dl sojamjölk eller valfri mjölkdryck
0,75 dl kikärtsspad (aquafaba)
1 msk näringsjäst (kan uteslutas)
1 tsk lökpulver
1 tsk svartsalt (vanligt salt går också bra)
svartpeppar
Förslag på fyllning, variera gärna efter tycke och smak!
1 gul lök, grov hackad
1 aubergine, tärnad
7 halverade cocktailtomater
100 g vegansk ost eller vanlig ost
Oregano och rosmarin
Gör så här:
1. Mixa kikärtor och häll i övriga mjölsorter till pajdegen i matberedare, kör tills det blivit en jämt deg. Rulla ihop till en kula, plasta in med plastfolie och låt stå i kylen minst 20 min.
2. När degen vilat klar. på ett bakplåtspapper kavla ut degen och för att sedan föra över den i en pajform (gärna med löstagbara kanter) och tryck ut det sista med fingrar. Förgrädda pajdegen i 10 min på 200 grader. Ställ sedan åt sidan.
3. Stek lök och grönsaker i olivolja tillsammans med kryddorna till grönsakerna är mjuka.
4. Mixa samtliga ingredienser till tofustanningen förutom osten med din mixer/matberedare till du fått en helt jämn stanning.
5. Varva grönsaker och stanning på vartannat i pajformen, toppa sist med osten. Grädda i ugnen 40 min på 200 grader eller tills stanningen är fast. Servera gärna med en god sallad.