top of page

Glutenfri och vegansk Lussestjärna med mandel och dadelfyllning





Lussestjärna (glutenfri och vegansk) med saftig mandel och dadelfyllning

Deg:5 dl havremjöl (glutenfritt) 8 dl rismjöl 1,4 dl psylliumhusk 1 tsk salt 1,5 dl kokosolja 0,5 g saffran (1 pkt) 7 dl mandelmjölk 2,5 dl vatten 50 g jäst 1,5 dl agavesirap


Till fyllningen:2 dl urkärnade dadlar 2 dl mandelmjöl 2 krm rent vanilpulver 2 krm salt 2 msk mandelmjölk




Gör så här: Blanda havremjöl, rismjöl, psylliumhusk och salt i en bunke och ställ åt sidan. Smält kokosoljan i en kastrull på låg värme, häll i saffran. När oljan smält, häll i vatten, mandelmjölken och agaven och värm till 37 grader. Smula jästen i en tom bunke. Tillsätt saffransmjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt cirka 1 dl av mjölet åt gången och vispa med en vanlig handvisp så länge detta går, därefter byt till en bakslev och sedan händerna tills degen är slät utan klumpar (eller använd degblandaren). Degen ska vara i konsistensen som en vanlig lussebullsdeg, ganska lös men formbar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter på en dragfri plats. Förbered fyllningen under tiden: I en kraftig matberedare mixar du ned dadlar, mandelmjöl, vaniljpulver, salt och mandelmjölk till en krämig fyllning. När degen jäst 30 min ska du skapa Lussestjärnan. Dela upp degen i 2 lika stora delar. Kavla ut dessa til 2 stora cirklar på vars ett bakplåtspapper. Skär degen så att det blir en jämn cirkel. Du kan använda en stor pizzatalrik som mall. Lägg en cirkel på en bakpappersklädd plåt och bre ut fyllningen. Lägg den andra cirkel  ovanpå så denna täcker fyllningen. Tryck ute i kanten av cirkeln med dina fingrar så att båda cirklarna fäster med varandra. Placera ett litet glas på ca 5-6 cm i diameter i mitten av cirkeln. Skär fyra snitt från cirkeln utöver, så att du har 4 lika stora bitar. Skär sen varje fält 3 gånger så att du till sluthar 16 lika stora delar. Ta en liten del och snurra den försiktigt 1 varv åt vänster. Ta biten till högen om den första och snurra den försiktigt 1 varv till höger. Pressa ändarna av dom två delarna tillsammans. Upprepa tills du har snurrat alla 16 och du sitter igen med en stjärnform. Värm ugnen till 200 grader. Låt nu jäsa ca 1 timme under bakduk på en dragfri plats, gärna där det är lite varmt. Pensla Lussestjärnan precis innan de ska bakas. Baka en plåt i taget mitt i ugnen i ca 30 minuter (eller tills innertemperaturen är 96 grader) tills den är vackert gyllenbrun. Klara att njutas!

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Glutenfria & veganska pepparkakor

Spröda pepparkakor på mandelmjöl ca 10-12 stycken (gör mer än gärna x2) Spröda pepparkakor på mandelmjöl ⁠ ca 10-20 stycken beroende på storlek(gör mer än gärna x2)⁠ ⁠ Ingredienser⁠ 1 1⁄2 dl mandelmjö

Glutenfritt vörtbröd/julbröd

Gluten/mjölk/ägg/nötfritt VÖRTBRÖD @martaglutenfri Martas saftiga glutenfria Vörtbröd⁠ 2 dl ekologiskt majsmjöl  6 dl glutenfritt havremjöl⁠ 2 tsk bikarbonat⁠ 2 tsk salt⁠ 1 tsk xantangummi⁠ 1,5 msk ch

bottom of page