top of page

Glutenfria & veganska saffranssnäckor med mandel & dadelfyllning

Våra bästa glutenfria saffransbullar i jultider med krämig fyllning och naturliga ingredienser.


Deg:

5 dl havremjöl (glutenfritt)

8 dl rismjöl

1,4 dl psylliumhusk

1 tsk salt

1,5 dl kokosolja

1 g saffran (2 pkt)

7 dl mandelmjölk 2,5 dl vatten 50 g jäst

1,5 dl agavesirap


Till fyllningen:

4 dl urkärnade dadlar

4 dl mandelmjöl

4 krm rent vaniljpulver

4 krm salt 4 msk mandelmjölk


Gör så här: Blanda havremjöl, rismjöl, psylliumhusk och salt i en bunke och ställ åt sidan. Smält kokosoljan i en kastrull på låg värme, häll i saffran. När oljan smält, häll i vatten, mandelmjölken och agaven och värm till 37 grader. Smula jästen i en tom bunke. Tillsätt saffransmjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt cirka 1 dl av mjölet åt gången och vispa med en vanlig handvisp så länge detta går, därefter byt till en bakslev och sedan händerna tills degen är slät utan klumpar (eller använd degblandaren). Degen ska vara i konsistensen som en vanlig lussebullsdeg, ganska lös men formbar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter på en dragfri plats. Förbered fyllningen under tiden: I en kraftig matberedare mixar du ned dadlar, mandelmjöl, vaniljpulver, salt och mandelmjölk till en krämig fyllning. När degen jäst 30 min ska du skapa Saffranssnäckorna. Dela upp degen i 2 lika stora delar. Kavla ut dessa til 2 stora rektanglar på vars ett bakplåtspapper. Lägg en rektangel-deg på en bakpappersklädd plåt och bre ut fyllningen i ett jämt lager över hela degen. Rulla nu ihop den på långsidan, så att en stor stav bildas. Skär ut varje deg i cirka 20 st saffrans snäckor. Värm ugnen till 200 grader. Låt nu jäsa Saffranssnäckorna ca 1 timme under bakduk på en dragfri plats, gärna där det är lite varmt. Pensla Saffranssnäckorna (med mjölk+agave) precis innan de ska bakas. Baka en plåt i taget mitt i ugnen i ca 10 minuter (eller tills innertemperaturen är 96 grader) tills den är vackert gyllenbrun. Klara att njutas! Går bra att frysa in.



Glutenfria & Veganska saffranssnäckor med mandel & dadelfyllning


31 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page