Gluten/mjölk/ägg/nötfritt VÖRTBRÖD @martaglutenfri
Martas saftiga glutenfria Vörtbröd 2 dl ekologiskt majsmjöl 6 dl glutenfritt havremjöl 2 tsk bikarbonat 2 tsk salt 1 tsk xantangummi 1,5 msk chiafrön 1 dl russin eller tranbär
0,5 dl mandlar (valfritt) 1 msk psylliumhusk 2 msk Vörtmix 7 dl sojamjölk eller vanlig mjölk 2 msk agave sirap 1 dl grovrivet äpple 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunker. 3. Rör ner mjölken, agavesirap och det rivna äpplet. 4. Häll smeten i en 1 liters bröd form. Ställ in formen i mitten av ugnen, dra ner värmen till 175 grader. Sätt en bakplåt under gallret med bröden och innan du stänger ugnen häll i två dl vatten för att få ånga i ugn (ger finare färg på bröden). 5. Grädda 2,5 timme eller tills brödet är genomgräddat med innertemp 96 grader. Testa med en sticka, eftersom gräddningstiden kan variera i olika ugnar. Låt svalna i formen och under bakduk. Låt gärna brödet ligga omlindat i en bakduk över natten. Allra godast nybakat, men går också att skiva upp och frysa in eller bevara i kylskåp några dagar. #glutenfrittvörtbröd #martasbröd #glutenfrittjulbröd